Sidor

onsdag 1 juni 2011

LÄXOR



I Spanien är det viktigt med läxor. Väldigt viktigt.
Jag tycker att det är snudd pá vansinne att en 6-áring ska ha 4 sidor i hemläxa.
Och sá är det ungefär varje dag. Även pá helgerna. ( Sá att inte vanan försvinner).
Inte blir man smartare för det. Snarare tvärtom, tror jag.

10 kommentarer:

  1. Det låter mycket för en liten att ha så mycket läxor..barnen måste ha tid vara barn, leka o få utlopp för sin kreativitet.
    Ha det bäst kram/Elsa

    SvaraRadera
  2. Yo de pequeña no tenía tantos deberes y creo que he salido muy lista... vaga, como ya sabes, pero lista jejeje. Los niños tienen que tener tiempo para todo, pero sobre todo para jugar y ser niños. Dale un besazo enorme a Naia

    SvaraRadera
  3. Då ska du komma hit till Schweizarna. Ungefär lika dant. läxor alla dagar i veckan typ matte, franska och läsläxa... men här ser det ut mer typ X+X= 13 eller 5+X+4=11... Hallå!??? Det är ju nästan svårt för mig.

    Korvstoppning funkar inte för mig. Jag är själv ingen akademiker. Skulle nog aldrig passa in på Universitet. Nej jag tror på erfarenhet och praktisk läran. Allt jag gjort i livet och lärt som vuxen har jag lärt mig själv genom praktik, lärlingsanställning, koka kaffe-hjälp, bloggar :D... Och just matte som är min svaga sida vet jag inte varför man måste lära sig så mycket av. Till vilken nytta? Jag kan räkna ut ganska enkelt hur mycket tyg jag ska ha till mina lappar och kantband, det räcker, Jag behöver inte veta krumelutt plus krumelutt upphöjt till skyarna minus nerdraget till 4 blir 3456. 3456 vaddå? Inga barn behöver veta det heller.

    Barnen behöver veta att en Chupa Chup kostar 60 cent och om dom vill ha något mer för sin EURO så får det inte kosta mer än 40 cent till. eller att om man får 2 EURO så kan man inte k¨opa stora glassen som kostar 3.20. Punkt och slut. Låt barn vara barn.

    SvaraRadera
  4. Är lärare i en tvåa, vi leker med additionslogaritmen (uppställningen) men vetenskapligt är det så att barn som endast räknar så har en sämre taluppfattning än dem som räknar med exempelvis mellanled och talsorterna för sig. Men i PIsa är det ju bara resultatet som räknas så fler och fler uppoffrar taluppfattningen för algoritmräknande.

    SvaraRadera
  5. Varför skall barn måsta göra läxor hemma efter skolan när vuxna inte behöver jobba hemma efter arbetsdagens slut?? Hur förklarar man för en 9-åring att hon/han måste jobba när föräldrarna inte jobbar hemma på kvällen??!!
    Om barnen tillbringar 5-8 timmar / dag i skolan så borde det ju räcka tycker jag, men.....

    SvaraRadera
  6. Det är likadant i Grekland, jag minns det så väl. Och ibland var det så krångliga läxor att min mamma som inte kunde så bra grekiska inte kunde hjälpa mig. Så jag fick sitta uppe och vänta på min pappa så han kunde hjälpa mig när han kom hem från jobbet på kvällen. Jag har gått till skolan många gånger med klump i magen för att jag inte hade kunnat göra läxorna ordentligt.

    SvaraRadera
  7. jag som är kritiskt till läxor övh...min 7-åring har två i veckan och det är en himla tjatig mamma som måste se till att de blir gjorda! ska berätta detta för honom!!

    SvaraRadera
  8. Jag tänker så här: att göra läxor handlar ofta om att trycka in kunskap i huvudet, exempelvis glosor. Det kan vi träna på i skolan men då skulle vi inte hinna med att göra pratövningar, hörövningar eller skrivövningar, övningar som är så pass "komplicerade" att jag som lärare behövs.

    Glostraggling är okomplicerat lärande och jag tycker att det är kvalificerat slöseri med tid att jag, som kostar ett antal kronor i timmen, ska stå och titta på när barn lär sig glosor, läser texter eller gör fylleri-övningar när jag istället kan lära dem att sätta ihop ord till meningar eller träna på att dra slutsatser av det de läser.

    En annan anledning till att man har läxor är att det rent inlärningstekniskt behövs repetitioner för att kunskap ska fastna. Ska alla de repetitionerna vara i skolan hinner man inte med så mycket nytt.

    Att vuxna inte har läxor/hemarbete (ja förutom vi lärare då som har häckarna fulla på eftermiddagar och kvällar) beror, antar jag på, att de inte har massa nya saker de ska lära sig. Förhoppningsvis kan vi våra jobb så att vi inte behöver träna på dem varje kväll när vi kommer hem.

    Synd att folk är så negativa till läxor, ju mer man kan i skolan desto större frihet får man. Har man bra betyg kan man välja och vraka bland de utbildningar (och därmed livsval) som finns, har man dåliga betyg får man nöja sig med det som blir över. Man pratar ibland om att läxor är segregerande, jag tror tvärtom att läxor kan vara språngbrädor till det liv man själv vill ha.

    Allas har rätt till sina åsikter men rent generellt tycker jag att det blir konstigt när det å ena sidan (inte här det vet jag men i samhället) klagas på att skolan är så slapp och att folk inte har respekt för lärare och att kunskapsnivåerna sjunker, men å andra sidan så ifrågasätts skolan och framförallt dess lärare konstant. Oftast av människor vars enda erfarenhet av skolan är de egna 12 årens skolgång för 20 år sen. Någonstans skickas det signaler till barn och ungdomar att man behöver inte lyssna på sina lärare för de har ändå inget att komma med. Synd för de flesta av oss har pluggat en fem sex år för att bli det vi är.

    Victoria

    SvaraRadera
  9. Svenska nivån på läxor är då ingenting eftersträvansvärt! Det går bara utför med resultaten i alla internationella jämförelser...
    Barn skall få vara barn-visst, men i Sverige tycks många tro att barn är man till 28-30 års ålder, först då börjar man ta framtiden på allvar. Då hamnar man efter i internationell konkurrens...

    SvaraRadera