Sidor

onsdag 23 december 2009

JUL PÁ SPANSKA


Jag har förstátt att i Sverige blir det en vit jul. Precis som det "ska".
Sá här ság det ut hos oss för en vecka sen. Boganvillan i full blom.
Den senaste veckan har det regnat. Och som alltid blir det översvämmningar, trafik-problem och allmänt kaos.

Innan Naia kom var jag inte sá mycket för jul och julfirande men vill föra mina traditioner vidare. Minns mina jular som väldigt fina och stämmningsfulla. Jag gör sá gott jag kan för att áterskapa det samtidigt som vi firar pá spanskt vis.

Jul för mej är väldigt luktrelaterat. Jag köpte en gran för ett par ár sen. En "riktig", för jag ville att det skulle lukta jul. Vet inte var dom kom ifrán, här växer inga granar. Den luktade INGENTING och efter 2 dagar hade alla barren ramlat av. Det blev plastgran.
Ugn har jag inte sá pepparkakor och sánt inhandlas pá IKEA.
Men vi har julpynat sá gott vi kan.
Det finns inga fönsterbräden sá vi har "klämt" in ljusstaken i fönstret.
Stjärnor frán Skaparstigen.

Jag tycker att julen är röd, vit, grön, mysig och ombonad.
Här är julen rosa, gul, turkos, ja, egentligen vilken färg som helst i en salig blandning.
Har försökt fota grannens julpyntade balkong. Tilläggas bör att alla lampor blinkar hysteriskt.

Spanien är ju som alla vet ett katolskt land och det är ju Jesus födelse man firar. I alla hem (utom várt) har man en "Belén". Dvs julkrubba. Mer eller mindre avancerat. I alla kyrkor , skolor och rádhus etc kan man gá och titta pa dom och dom är verkligen fantastiska och det är inte bara själva julkrubban som man har byggt upp utan hela Betlehem med alla dess invánare. En del är flera kvadratmeter stora. Vi har inte hunnit se dom ännu men ska försöka ta nágra kort sá att ni fár se. Vi har fortfarande tid dá julen inte tar slut förräns efter tretton-helgen. Som för övrigt är dá dom spanska barnen fár paket. Tomten kommer nämligen inte hit. Bara till oss och hos en del familjer annars är det de tre vise männen som gäller.
I ár har det blivit väldigt populärt att hänga tyg-bilder pá "födelsen" i sina fönster.

Vár jul blir aningen annorlunda. Lite kompromisser hit och dit och jobb emellan.
Mycket firande och inte alltid pá rätt dag men det blir nog bra.

Vi börjar med Naias födelsedag som firades i dagarna 2. Nu är hon äntligen 5 !!. Hon har längtat sen i februari.
Jag kommer att jobba pá julafton. Har jobbat i stort sett alla jular i mitt vuxna liv tror jag. Har vanan inne. I ár blir det hos mycket smá och väldigt sjuka barn. Kvällsmaten hos farfar tillsammans med en liten del av familjen.
Eftersom Naia inte har koll pá datum ännu kommer tomten den 25.


Det här söta klädstrecket hittade jag i en affär och var tvungen att köpa.
Tänk om jag hade kommit pá den iden, fast med virkade smá kläder. Men visst är den söt?

Nu önskar jag er ALLA en fin jul. Njut, ta det lugnt och ät inte för mycket.

12 kommentarer:

 1. God Jul till dig med! Och visst ska vi äta för mycket.... ;)

  SvaraRadera
 2. god jul!!! o grattis i efterhand. Femåringar är ljuvliga!

  SvaraRadera
 3. Vilket gulligt klädstreck jag som gillar saker till småfolk.
  Skålen i det tidigare inlägget är så fin måste prova sockerstärka när jag lärt mig virka annat en rutor.
  God Jul!

  SvaraRadera
 4. Hoppas att Naía blev ordentligt överraskad över 5-årsfirandet. Vi har vårt kvar men snart snart når Julle också den magiska gränsen. Fast nu är allt fokus på julafton. Julius var i kyrkan här för att höra om varför man firar jul. Han kom hem och sa att de berättade en saga om kameler i öknen. Sen galloperade hans fantasier iväg om jag känner honom rätt och han lyssnade inte längre. Tur att vi inte heller är religiösa. I morgon ska vi öppna fina bruna paket med röda snören... Hörs snart! Kram. Hoppas att det blir en bra dag fast du är på jobbet!

  SvaraRadera
 5. Och du förresten - jag tänker äta alldeles för mycket!

  SvaraRadera
 6. Klädstrecket är verkligen super! En riktigt GOD JUL!

  Anna

  SvaraRadera
 7. Vad jag blir glad över att du gillar mina bilder! Hoppas du får en jättebra jul!

  SvaraRadera
 8. Klart vi ska äta, massor av gott jag har längtat länge nu, jobbar till 20,00 ikväll men sen hoppas jag det finns lite kvar

  SvaraRadera
 9. Typ lite som våran jul då.... Plastgran eftersom granarna är helt annorlunda här. Inga fönsterbräden att ställa saker på, så tomtarna får trängas med symaskinerna på matbordet... Jul den 25e och ingen snö... Fast tomten kommer ju, men inte som i Sverige. Här kommer han på natten och lämnar alla presenter under granen. Spelar ingen roll om man har ätit sin spenat eller ej, får man behöver inte tala om det för tomten när han kommer... Och så ställer man ut en kall dricka och en bit Christmas cake åt tomten kvällen innan (ingen varm gröt här inte). Håhåjaja... Mina barn (iallafall Jade) förstår allt jag säger på svenska, men pratar mest engelska förutom ett och annat ord som slinker med på svenska ibland. Jag försöker prata svenska med dem, men det är svårt att komma ihåg ibland. Och det är faktiskt tyvärr enklare att prata engelska numera. Skriva på svenska går bättre, för då kan man ju tänka medans man skriver, och ändra allt eftersom om man behöver. Men mitt nyårslöfte får väl bli att jag måste förbättra mig!!!!!!!!! Gott nytt år!!

  SvaraRadera
 10. Feliz navidad, próspero año y felicidaaaaadddd. Visst ska du ha en liten Swede i Málaga. Tänk om man kunde ha den buganvilla här istället! MIna svärföräldar som bor i Spain, tog en liten grane från här och den dog efter några dagar, no way! Länge sen ville de ha en palma från Kuba och det hittades en babypalm, så tog de det till Sverige, kan du tänka dig vad som hände? jag vet inte hur f.. har jag överlev här då. LOL

  SvaraRadera
 11. God fortsättning!
  Vad spännande det ska bli att se din pläd. Själv hoppas jag verkligen att min blir färdig under 2010:s första halva. ;)

  SvaraRadera